2020 metų apžvalga: aktualios naujienos vairuotojams

2020 metų apžvalga: aktualios naujienos vairuotojams

2020 metai tikrai buvo itin neįprasti visiems, tačiau žvelgiant atgal matom, kad pasaulis visgi nestovėjo vietoje. Šiandien apžvelgiame pagrindines naujienas, kurios yra aktualios naujiems ir jau patyrusiems vairuotojams.

Kitokia „Regitros” veikla

Trečdalis vairuotojų, 2020 metais, transporto priemonių registracijos paslaugas atliko internetu. Kadangi pastebimas augantis poreikis gauti paslaugas neišėjus iš namų, „Regitra“ dar daugiau paslaugų perkelia į elektroninę erdvę.

Nusipirkusiems automobilį lizingu

Vairuotojui nusipirkus automobilį išsimokėtinai jis tampa jo valdytoju, o savininku yra laikomas bankas ar kita įmonė suteikusi lizingą. Ši informacija įrašoma ir į transporto priemonės registracijos liudijimą. Šiuo metu skaitmenizuotos būtent trys naujos paslaugos, susijusios su šiais atvejais.

  • Pirma, jei vairuotojas išsimokėtinai įsigijo Lietuvoje prieš tai jau eksploatuotą transporto priemonę, ją užregistruoti savo vardu nuo šiol galės paprasčiausiai internetu, o ne tik „Regitros“ padalinyje.
  • Antra, sudaryta galimybė pakeisti automobilio registracijos laiką, pratęsus lizingo išsimokėjimo terminą.
  • Trečia, jei automobilio lizingas jau yra išmokėtas, t. y. už transporto priemonę yra visiškai atsiskaityta, asmuo savo vardu ją įregistruoti taip pat nuo šiol gali internetu.

Internetu bus galima įregistruoti ir paveldėtą transporto priemonę

Taip pat, skaitmenizuotos paslaugos, susijusios su transporto priemonės paveldėjimo atvejais. Nuo šiol elektroniniu būdu bus galima įregistruoti paveldėtą automobilį. Jei asmuo dar neturi paveldėjimo dokumentų, tai tokiu atveju transporto priemonė bus registruojama laikinai, t. y. vieneriems metams, kol asmuo susitvarkys paveldėjimą. O jei asmuo jau turi automobilio paveldėjimo ir nuosavybės dokumentus, tuomet juos reikės pridėti elektroninėje sistemoje.

Kitos paslaugos perkeltos į elektroninę erdvę

Internetu nuo šiol transporto priemonių savininkai galės nurodyti kitą asmenį jos valdytoju. Ši paslauga reikalinga tiems, kurie yra transporto priemonės savininkai, tačiau ja naudojasi kitas asmuo.

Taip pat sudaryta galimybė nuotoliniu būdu deklaruoti transporto priemonės perleidimą atstovaujant kitą asmenį. Tam reikalingas įgaliojimas, kurį galima sudaryti ir elektroniniu būdu. Paskutinė skaitmenizuota paslauga – gavus pastovų ar laikiną leidimą gyventi Lietuvoje bus galima pakeisti transporto priemonės registracijos terminą ar tipą iš terminuoto į nuolatinį. Visas šias paslaugas galima atlikti tiesiog internetu prisijungus prie Transporto priemonių registravimo sistemos (eKETRIS) ir pasirinkus skiltį „Kitos transporto priemonių registracijos paslaugos“. Svarbu pastebėti, kad registracijos liudijimas bei numerio ženklai, jei reikalingi, bus pristatyti per kurjerį arba į savitarnos terminalą.

Taršos mokestis

Nuo 2020 liepos 1 d. įvestas automobilių taršos mokestis mokamas kiekvieną kartą registruojant transporto priemonę, priklausomai nuo jos CO2 emisijos ir degalų tipo, mokestis gali siekti nuo 13,5 iki 540 Eur. Jis yra taikomas visiems automobiliams, kurių CO2 emisija viršija 130 g/km.

Naujoji Vyriausybė planuoja keisti dabar galiojantį automobilių taršos mokestį, kuris nuo įsigaliojimo buvo kritikuojamas kaip visiškai neskatinantis rinktis ekologiškesnių transporto priemonių ir mažai ką turintis bendro su realia tarša.

Tačiau net VĮ „Regitra“ šią rinkliavą savo svetainėje nuo pat jos atsiradimo vadina ne taršos, kaip parašyta įstatyme, o automobilių registracijos mokesčiu.

Pasak specialistų, mokestis turi būti neišvengiamas, apmokestinti taršą ir būti susijęs su motyvacija keisti vartotojų įpročius, tačiau šiuo metu šis taršos mokestis neatlieka šių funkcijų. 

Kelionių pokyčiai į Angliją automobiliu, po „Brexit“

 „Brexit“ - Jungtinės Karalystės išstojimas iš Europos Sąjungos jau pagaliau įgyvendinimas, tad neišvengiamai keičiasi ir keliavimo į Angliją kai kurios taisyklės.

Keliaujantieji iš JK į ES turėtų žinoti, kad:

  • jų bagažas ir kitos prekės bus tikrinamos muitinėje JK taikys panašius reikalavimus į JK atvykstantiems ES piliečiams;
  • tam tikrų prekių įvežimas į ES bus ribojamas arba draudžiamas. Tai pasakytina apie, pavyzdžiui, gyvūninius produktus (tokius kaip mėsa, pienas, kumpis, sūris), didesnes kaip 10 000 EUR grynųjų pinigų sumas, tam tikras kultūros prekes, augalus, augalinius produktus arba tam tikrus gyvūnus. Panašūs apribojimai gali būti taikomi ir į JK vykstantiems ES piliečiams;
  • keliautojai, kurie priduodamame ar rankiniame bagaže vežasi prekes, turi teisę įvežti tam tikras muitais neapmokestinamas prekes (t. y. prekes, kurios atleidžiamos nuo importo, PVM ir, jei taikoma, akcizo mokesčių).

Taip pat,  Jungtinė Karalystė paskelbė, kad lankantis Jungtinėje Karalystėje bus galima vairuoti turint ES išduotą vairuotojo pažymėjimą

Kelionė su augintiniu:

Nuo 2021 m. Sausio 1 d. negalėsite naudotis esama naminių gyvūnėlių pasų schema. Vietoj to jums reikės augintinio gyvūnų sveikatos pažymėjimo (AHC). Jums reikės mažiausiai prieš mėnesį atlikti reikiamus skiepus.

Trikojai

 2020 m. Kovoje su leistiną greitį viršyti mėgstančiais vairuotojais policija pristatė naują „ginklą“ – mobilius, ant trikojų stovų montuojamus lazerinius greičio matuoklius.

Šių metų pradžioje kilo didelis ažiotažas, kai paaiškėjo, jog trikojus greičio matuoklius policija naudoti gali bet kur ir bet kada, o apie tai pranešti įspėjamaisiais ženklais – neprivalo.

Vienas labiausiai vairuotojus dominančių klausimų – kokios tolerancijos ribos taikomos naujuosiuose matuokliuose. Pasirodo, vienareikšmio atsakymo į šį klausimą nėra, policijos pareigūnai šią ribą keičia atsižvelgdami į situaciją ir eismo sąlygas.

Kilnojamaisiais greičio matuokliais per nepilnus metus užfiksuota beveik 300 tūkst. pažeidimų, lyginant su pavasariu, rudenį pažeidėjų sumažėjo ketvirtadaliu, pranešė LRT radijas.

Lietuvos kelių policijos viršininkas Vytautas Grašys sako, kad beveik prieš metus pradėti naudoti „trikojai“ pasiteisina, nes ne tik stabdo pažeidėjus, o užkerta kelią ir korupcijai, nes informacija apie pažeidimus automatiškai perduodama į registrą.

Štai ir apžvelgėme pagrindinias metų naujienas vairuotojams. Tikimės ir linkime, jog ateinantys metai, bus daug geresni ir vis daugiau naujų vairuotojų galės laikyti vairavimo egzaminus.